Western csizma  – a cowboy-mítosz elnyűhetetlen jelképe

Ha valaki felidéz maga előtt egy western figurát, sokféle ruhadarabot maga elé képzelhet. Lehet, hogy hosszú, bokáig érő kabát (- duster) lesz rajta, de lehet, hogy csak egy bőrmellény – talán kockás inget társít magában a képhez, de lehet hogy egy díszesen hímzett rodeóinget.Egy viszont biztos: mindenki fejében western csizmát visel majd az elképzelt alak – ez ugyanis valóban nélkülözhetetlen és lecserélhetetlen része a western megjelenésnek.
 

Egy amerikai mondás ezt így fogalmazza meg:
A cowboy csizma nélkül olyan, mint a hal víz nélkül.
(A cowboy out of boots is like a fish out of water.)

Persze a western vagy cowboy csizmának is rengeteg fajtája létezik – tekintsünk be egy kicsit ebbe a varázslatosan változatos világba!

Korábbi cikkeinkben ejtettünk már szót arról, hogyan alakult ki a tradicionális western csizma formája, milyen célokat szolgáltak az egyes elemei.
Tudjuk már például, hogy a hegyes orr és a sima talp a kengyelbe való könnyebb bebújást segíti elő, hogy a sarok formájának köszönhetően, biztosabb a lovas lába a kengyelben, és könnyebb a járása laza, homokos talajon.
Tudjuk, hogy milyen hasznos is a sarkantyú a lovak irányításakor, és hogy a magas csizmaszár megvédi a cowboy lábát a bozót tüskés ágaitól na meg persze a kígyómarástól, és a gázlók vizét is kívül tartja.Arról is olvashattunk nem is olyan rég, hogy e legendás tárgyhoz rengeteg apró, de hasznos kellék is kapcsolódik, most azonban itt az ideje, hogy megismerjük az alaptípusokat és a csizmák „lelkét” – azaz hogy bepillantsunk a csizmák egyedi mintáinak világába, és elkészítésük titkaiba.A használt motívumok rengeteg mindent elmesélnek a csizma viselőjéről és annak készítőjéről is, akik mesterségük igazi művészeként alkotják meg termékeiket.

STÍLUSOKFormájukat tekintve a cowboy csizmák két alaptípusra oszthatók (függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak számára készült modellekről beszélünk):
-    egyik a western (vagy klasszikus) típus,
-    másik a roper (- lasszózó, kötöző) forma.

A western típusú csizmákra a magasabb (legalább egy inches), előre dőlő sarkak, és a hosszabb (legalább a vádli közepéig érő) csizmaszár jellemzők.
Az alacsonyabb, de még mindig előre dőlő sarkú típusokat is ide soroljuk, ezek azonban inkább a sétálás kényelmét szolgálják.
A western típusú csizmák orra többféle lehet – legelterjedtebbnek az összeszűkülő, hegyes orr mondható.

A roper típusú csizmák már egy újabb dizájn-vonalat képviselnek, amely helyt kell, hogy álljon lovaglás közben és a meglasszózott marha után futva egyaránt – a modern rodeók résztvevőinek körében is ez a típus használatos.
A roper stílusú csizmák sarka alacsonyabb, és a hátulja félköríves, illeszkedve a csizmatalp formájához – száruk pedig szintén alacsonyabb, boka fölött, de a lábszár közepe alatt végződik.
Az orr formája többnyire kerek, de az utcai viseletekhez illeszkedve manapság szögletes orrformával is gyakran találkozhatunk, akárcsak a fűzős kiképzéssel, ami meggátolja az alacsonyabb szárú roper csizmák leesését a lábunkról.

TÖRTÉNET

A lovagláshoz használt – így a western – csizmák története is sok évszázadra nyúlik vissza.
Az ipari módszerek elterjedése előtt minden darabjuk egyedileg, kézzel készült – stílusuk pedig legalább annyira sokféle volt, mint ahány kultúrában a készítésük gyökerezett.

A cowboy csizmák stílusának kialakulására nagy hatással voltak a 16. századi, spanyol eredetű vaquero hagyományok, valamint a katonai lovasság számára készült csizmák formái.

Az ipari forradalom után az egyedi csizmák helyét többnyire a tömeggyártásban is készíthető formák vették át – ilyen például a lovasságnál is használatos Wellington boot, mely az 1860-as évekig igen népszerű volt a cowboyok körében.
Ezek viselését azonban kevesen engedhették meg maguknak munka közben a nagy marhaterelések idején (1866-1884), így kezdtek kimenni a divatból.Az amerikai stílusú csizmák (- American-style boot) készítése Texas, Oklahoma és Kansas marhatenyésztő vidékeiről indult útjára.
Ennek a kornak a két kiemelkedő csizmakészítője: Charles Hyer (- Hyer Brothers Boots) és H. J. "Big Daddy Joe" Justin (- Justin Boots) is innen származott.

KÉSZÍTÉSA csizmák kikészítése, és a felhasznált díszítések rendkívül sokfélék lehetnek. Noha a varrások és a minták bonyolultsága, valamint a felhasznált alapanyagok nagyban befolyásolták az elkészült csizmák árát, mégis egyre több cowboy engedhette meg magának, hogy a saját igényei és egyénisége alapján készíttesse el lábbelijét.Az első időkben a legelterjedtebb minta a texasi csillag volt, de a növények és egyéb organikus formák, madarak, lovasok, bölények, indián motívumok, mozdonyok, olajfúró tornyok, kártyalapok, zászlók, állami jelképek és még ki tudja mennyi féle minta jelent meg egyre gyakrabban a csizmák szárán és lábfején.

Tudtad?
… hogy egy rendkívül aprólékos „pitiado” díszítés elkészítése akár 3 hónapba is beletellett, és hogy egy „el presidente” modell teljes felületének ezüstselyem cérnával való kihímzéséhez akár 2,4 millió öltés is szükséges?

Később a mintákat és stílusokat természetesen a western showműsorok és western filmek is erősen befolyásolták – és ez a díszesebb, cicomásabb stílus gyakran megjelent a munkára használt csizmák körében is.A legkülönfélébb minták mellett – ha pénztárcájuk engedte – sokan rendelték meg ékköves berakással, ezüst és arany rátétekkel új csizmájukat, mások pedig az alapanyagul szolgáló bőrök között válogattak.

A legáltalánosabbnak mondható marhabőr mellett olyan egzotikus bőrök jelentek meg a csizmakészítés területén, mint az alligátor, kígyó, strucc, gyík, angolna, elefánt, kenguru, rája, bölény, jávorszarvas, stb. – ezekkel ma is gyakran találkozhatunk a western csizmák kínálatában.
Akinek pedig még ez sem elég, festett vagy tetovált bőrt és változó színű cérnát is rendelhet csizmájára.

Aki pedig így tesz, nem kétséges, hogy a western csizmában már jóval többet lát, mint egy időtálló ruhadarabot a munkájához. Ő már az egyénisége kifejezését igyekszik elérni – és lássuk be egy western csizma tökéletesen alkalmas erre a feladatra!

Ha pedig – kedves Olvasó – eljutottál idáig a cikk olvasásában, már Te sem tagadhatod, hogy ott fészkel a lelkedben a vonzalom a western csizmák stílusokban tobzódó világa iránt.
És miért is állnánk ellen e vonzódásnak? Különösen, hogy most csak egy kattintásra vagyunk attól, hogy körbe nézzünk boltunk polcának kínálatán.
Jó ábrándozást és tervezgetést mindenkinek!

Western csizma webshop
 

Wild West Store

Üdvözlünk a fiatalosan vagány és egyben klasszikusan elegáns divat világában.Hogy nálunk jársz, az biztosan nem véletlen. Vagy már ismered a western divatot, és így jó ismerősként, barátunkként tértél be hozzánk, vagy még csak ízlelgeted azt a különleges érzést, amelyet a nálunk található termékek biztosíthatnak számodra.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Most 5.000 Ft-ot, vagy 10% kedvezményt ér, ha feliratkozol hírlevelünkre!Csizma vásárlás esetén 5.000 Ft kedvezményt adunk a termék árából (1 kupon 1 pár csizma vásárlására váltható be). Ruházati termék esetén 10% kedvezményt adunk a termékek árából (kalapokra és kiegészítőkre nem vonatkozik). Hírlevelünkre való feliratkozáskor emailben elküldünk Neked egy linket, melyre kattintva letöltheted utalványodat.

FELIRATKOZOM

5000 Ft-ot ér,
ha feliratkozol