Western ing

– Észak Amerika sokszínű kultúrájának megtestesítője

I. RÉSZ

Aki egy vadnyugati alak felső ruházataként csak egy egyszerű kockás inget vagy egy farmeringet tud elképzelni – annak feltétlenül érdemes végigolvasnia ez a cikket. De annak is, aki ennél azért többet tud a western vagy más néven rodeó ingek fantasztikusan színes világáról – reméljük, őt is sikerül majd meglepnünk néhány érdekességgel.TÖRTÉNET

Természetesen – mint az sejthető – a western ingek elődjei is a mindennapi élet praktikus elemeként kezdték, és a ranch-eken dolgozó cowboyok strapabíró viseleteként szolgáltak.
Ekkoriban még inkább az egyszerűbb minták és szabások voltak rájuk jellemzőek, ám ezek a ruhadarabok csupán előfutárai annak, amit ma western ruházat alatt értünk.

A western ruha valójában már a divat bűvkörébe tartozik, és a 19. század utolsó évtizedeiben fellendült western imádat eredményeként született meg a 20. század első évtizedeiben.
Az 1800-as évek vége felé hihetetlen népszerűségnek örvendtek a vadnyugati témájú, úgynevezett 10 centes novellák, melyek a mai idők tévéjéhez hasonlóan az akkori kor tömegszórakoztatási iparát jelentették.
Ezek a kis füzetek igazi mítoszt építettek a Vadnyugat köré – és igen kelendőek voltak a keleti part hősökre éhező közönségének körében.A romantikus Vadnyugat iránt ébredő érdeklődést először Buffalo Bill, illetve a Miller Brothers’ 101 Ranch western showműsorai igyekeztek kielégíteni – később pedig a némafilmek, majd a hangosfilmek vették át ezek szerepét.
Turisták kezdtek keletről nyugatra áramlani, hogy az egyre inkább csupán bemutatók helyszínéül szolgáló ranch-eken, valamint a rodeók arénáiban csodálhassák meg a cowboyok ügyességét.

A bemutatók szereplőinek és a filmszínészeknek a ruháit eleinte még szabók állították elő teljesen egyedi kivitelben, azonban az ezek nyomán kialakuló western divat iránt jelentkező igényt ők már nem voltak képesek kielégíteni.

Ebben a hirtelen jött keresletben rejlő lehetőségeket először Phil Miller ismerte fel, aki az 1920-as években Denverben megalapította a mindenféle western-tárgyat gyártó cégét: a Miller & Co. vállalatot.Hozzá csatlakozott Jack A. Weil 1933-ban, akivel közösen létrehozták az első, kifejezetten western ingek előállításával foglalkozó üzletet.
Weil a II. világháború után saját céget alapított Rockmount Ranch Wear néven, mely az iparág egyik legjelentősebb nevévé nőtte ki magát.

Nagyjából ebben az időben jelent meg még több western ing gyártó cég is, mint például az H Bar C, a Karman, a Pendleton vagy a Westmoor, de a klasszikusok között kell említenünk még a Levi’s-t is, mely – mint tudjuk – már korábban is híressé vált egyéb termékeiről.
Ezen, mára már klasszikus gyárók mellett, mintegy 250 márkát találhatunk napjainkban a western ingek piacán – melyek különböző minőségben és stílusban művelik mesterségüket.

Tudtad?
… hogy egy-egy nevesebb márka régebbi gyártmánya már komoly értéket képvisel a western ingek Európától Japánig megtalálható gyűjtőinek körében?
Míg egy új inghez akár 30 dollárért is hozzá lehet jutni az USA-ban, addig egy klasszikus darab ára több száz dollárra vagy még annál is többre rúghat.

A western ingek ázsiója a ’30-as évektől a ’70-es évekig folyamatosan és egyenletesen emelkedett, ez volt az igazi hőskor ezeknek a ruhadaraboknak a történetében.

1978-ban azonban történt valami, ami egycsapásra ugrásszerű növekedést eredményezett az eladásokban. Ez pedig – talán nem is olyan meglepően – egy film volt, mégpedig az Urban Cowboy, John Travoltával a főszerepben.
Ez a stílusteremtő alkotás egy szempillantás alatt behozta a western divatot vidékről a városokba, új irányzatot hozott létre a ruhatervezésben, és számos bolt vette fel kínálatába az új termékeket.

Ám, mint az a divat világában lenni szokott, ez az őrület is csupán néhány évig tartott, és az 1980-as évek elején lassan visszaesett a kereslet a nagy fellendülést megelőző szintre.
Ezt követően újabb hullámhegyek és -völgyek követték egymást az alkalmi rajongók számában, a western életérzés igazi hívei azonban mindvégig kitartottak stílusuk mellett.


 

Wild West Store

Üdvözlünk a fiatalosan vagány és egyben klasszikusan elegáns divat világában.Hogy nálunk jársz, az biztosan nem véletlen. Vagy már ismered a western divatot, és így jó ismerősként, barátunkként tértél be hozzánk, vagy még csak ízlelgeted azt a különleges érzést, amelyet a nálunk található termékek biztosíthatnak számodra.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Most 5.000 Ft-ot, vagy 10% kedvezményt ér, ha feliratkozol hírlevelünkre!Csizma vásárlás esetén 5.000 Ft kedvezményt adunk a termék árából (1 kupon 1 pár csizma vásárlására váltható be). Ruházati termék esetén 10% kedvezményt adunk a termékek árából (kalapokra és kiegészítőkre nem vonatkozik). Hírlevelünkre való feliratkozáskor emailben elküldünk Neked egy linket, melyre kattintva letöltheted utalványodat.

FELIRATKOZOM

5000 Ft-ot ér,
ha feliratkozol