A rodeók világa

Létezik-e jellegzetesebb eleme a vadnyugati romantikának, mint a rodeók világa?
Ezen persze lehet vitatkozni, de tény, hogy ezek a showelemekre épülő események híven tükrözik a 19. századi amerikai vidék virtusát.
De mi is a rodeó tulajdonképpen, miből alakult ki, és mi a szerepe a mai amerikai társadalomban?

A rodeó egyrészt hagyományőrző emlékezet, mellyel a résztvevők és a közönség a vadnyugat egyik kiemelkedően fontos szereplőjének: a cowboyoknak a kemény mindennapjait idézik fel.
Másrészt egyfajta sport, mely több látványos kategóriában is elkápráztatja a nézők népes seregét.Kialakulását tekintve a rodeók világa a spanyol és mexikói, majd az észak amerikai marhatartási tevékenységekben gyökerezik.
Az egyes feladatok a dolgozó vaquero-k, később cowboyok illetve cowgirlök ügyességét hivatott bemutatni a lovak és egyéb jószágok (bikák, borjúk, kecskék) segítségével.

A professzionális rodeók általában az alábbi versenyszámokból állnak:
lasszózás, lasszózás csapatban, ökörrel való birkózás, betöretlen ló megülése nyeregben ill. szőrén, bika megülése, hordókerülés.
Ezek közül több is a ranch-eken folytatott tradícionális tevékenységek leképezése, de találunk köztük újonnan kitalált gyakorlatokat is, melyek nem feleltethetők meg a hagyományos munkák egyikének sem.

Tudtad?
A rodeó szó spanyol eredetű. Jelentése bekerítés, összeterelés.
A kifejezést először 1834 táján használták a marhák összeterelésére, de ma már elsősorban csak a showversenyek megnevezésére alkalmazzák.

Az első rodeók az 1820-as években kínáltak alkalmat a cowboyoknak, hogy – ha még nem is hivatalos keretek között, de – összemérjék ügyességüket.
Az első versenyszerű esemény 1872-ben Cheyenne-ben (Wyoming államban) került megrendezésre.
1890 és 1910 között a rodeók közkedvelt szórakozási lehetőséggé váltak, és gyakran vadnyugati showkkal együtt tartották őket olyan híres személyiségek részvételével, mint Buffalo Bill Cody vagy Annie Oakley.
1910-re több olyan később híressé vált rodeót is alapítottak Észak Amerikában mint például a Calgary Stampede, a Pendleton Round-Up vagy a Cheyenne Frontier Days – az első rodeó szövetségek pedig 1929-ben kezdtek megalakulni.Ahogy a marhatartás egyre inkább ipari méreteket öltött, a cowboyok férfias munkája mind jobban vadnyugati romantikává alakult – ez pedig a média hathatós közreműködésével a széles közönségek tetszését is elnyerte az 1970-es évekre.

Tudtad?
1985-ben a hivatalos rodeószövetség tagjainak fele már olyan versenyző volt, aki soha életében nem dolgozott még marhatartással foglalkozó ranch-en.

Ami a nők szerepét illeti, téved, aki azt hiszi, hogy ez kimerült a a Rodeo Queen megválasztásában. A rodeókon már egészen a kezdetektől fogva komoly szerepet töltöttek be a gyengébb nem képviselői, "Prairie Rose" Henderson például 1901-ben debütált a Cheyenne rodeón.
1929-ben azonban Bonnie McCarrol halálát lelte a Pendleton Round-Up egyik versenyében, Marie Gibson pedig lovas balesetben vesztette életét 1933-ban. Ezek az események jelentősen visszavetették a nők szereplését a rodeók veszélyesebbnek mondható számaiban.

Mára számos rodeó már hatalmas, légkondicionált arénák tévében is közvetített műsorszámává nőtte ki magát – népszerűségéről pedig mi sem árulkodik jobban, minthogy Wyoming és Texas hivatalos állami sportja, és Wyoming állam hivatalos jelképe is lett.
A rodeók csúcsszezonja hagyományosan a július 4-i hétvégére összpontosul, valamint több híres versenyt tartanak december környékén is Las Vegasban.Aki megteheti, és éppen arra jár, mindenképpen ajánljuk, hogy ellátogasson egy ilyen eseményre. Ha valakit elsőre az állatokkal való bánásmód ügyessége nem kápráztatna el, a tradícionális rodeó ruházat díszes elemei biztos elnyerik a tetszését.
De hogy őszinték legyünk, olyan emberrel még nem találkoztunk, akit ne ejtett volna rabul egy vad bika hátán vágtázó cowboy látványa.
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a tátott szájjal való bámulat garantált – megéri bekukkantani a rodeók csodálatos világába!

Ha pedig mindezt idehaza szeretnéd megtekinteni, néhány lelkes rodeós csapatnak köszönhetően erre is van lehetőség.
Mi – ezen a fórumon is – igyekszünk majd nyomon követni a hazai rodeóélet történéseit, és időről-időre beszámolunk az eseményekről.


Wild West Store

Üdvözlünk a fiatalosan vagány és egyben klasszikusan elegáns divat világában.Hogy nálunk jársz, az biztosan nem véletlen. Vagy már ismered a western divatot, és így jó ismerősként, barátunkként tértél be hozzánk, vagy még csak ízlelgeted azt a különleges érzést, amelyet a nálunk található termékek biztosíthatnak számodra.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Most 5.000 Ft-ot, vagy 10% kedvezményt ér, ha feliratkozol hírlevelünkre!Csizma vásárlás esetén 5.000 Ft kedvezményt adunk a termék árából (1 kupon 1 pár csizma vásárlására váltható be). Ruházati termék esetén 10% kedvezményt adunk a termékek árából (kalapokra és kiegészítőkre nem vonatkozik). Hírlevelünkre való feliratkozáskor emailben elküldünk Neked egy linket, melyre kattintva letöltheted utalványodat.

FELIRATKOZOM

5000 Ft-ot ér,
ha feliratkozol