A Colt revolverek története

„Igaz, hogy Abraham Lincoln szabadította fel az embereket, de Samuel Colt tette őket egyenlővé.”

Remekül szemlélteti ez a XIX. század második felében közszájon forgó mondás azt a hatalmat, amit bárki megszerezhetett egy Colt revolver kézbe vételekor.
És erre a hatalomra nem csak azoknak volt szükségük, akik rossz utakon jártak, de azoknak is, akik az ekkor még igen laza közbiztonság közepette kívánták megvédeni magukat és családjukat.

De miben is állt a Colt revolverek újszerűsége, és mi vezethetett robbanásszerű elterjedésükhöz?
A titok Samuel Colt találmánya volt.
Colt ötletének megszületéséig a lőfegyverek legnagyobb problémája az volt, hogy tulajdonosuk, miután kilőtte a csőben lévő golyót, legfeljebb fokosként, vagy baltaszerű eszközként használhatta fegyverét.
Persze voltak próbálkozások, és a duplacsövű fegyverek általánossá is váltak – sőt, volt olyan cég, mely 5-6 csövű pisztolyt is készített, ezek azonban méretüknél és súlyuknál fogva kezelhetetlennek bizonyultak.


Colt tehát felismerte a korabeli lőfegyverek hatékonyságának legnagyobb akadályát, és a tüzelési gyakoriság növelésére igyekezett megoldást találni.
Amikor az ifjú Sam Colt matrózként a Corvo fedélzetén szolgált, a csörlő dobjának mechanikája elgondolkodtatta, és fejéből kipattant az egyszerű, de mégis forradalmi ötlet:
Mi lenne, ha az újratöltési lassúságot egy forgótárral küszöbölné ki?


Az elgondolást tett követte, és az első famodell után fémből is elkészült a szerkezet. Igaz az először legyártott két prototípus közül az egyik az első lövésnél felrobbant, a másikat pedig el sem lehetett sütni, de a kellő finomítások után az ötlet működőképesnek bizonyult.
Az oldalfegyverekre és puskákra is szerelhető forgótár kezdetben öt, később pedig hat töltényt volt képes magába fogadni, így a lövésismétlés ideje jelentősen lerövidült, a tűzerő pedig eddig soha nem látott mértékben növekedett.
… a hatlövetűek megjelenésével pedig – sokak szerint – Amerika addigi történelme teljesen új irányt vett.

A Colt-ok kezdeti sikereit a texasi rangerek elégedett beszámolói adták, melyek a fegyverek indiánok elleni remek használhatóságáról szóltak.
Ezt hamarosan a Colt Walker fantázianevű revolverek ezer darabos állami katonai megrendelése követte, hiszen kezdetét vette a Mexikói háború.
… és innen már nem volt megállás.

Colt 1847-ben alapított cége rohamos fejlődésnek indult, ami a későbbiekben hírnevet és jókora vagyont eredményezett a feltalálónak.
A Colt revolverek jó híre felülkerekedett még a legnagyobb versenytársak: a Remington, a Browning és a Winchester termékeinek ismertségén is.
A Colt-ok népszerűsége az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada mellett Európára is átterjedt. A Vadnyugattól kezdve a Krími-félszigetig a világ egyre több pontján, számos háborúban szolgáltak jónak gondolt és kevésbé tisztességes célokat.
A viszonylag fiatalon, 47 éves korában, betegségben elhunyt feltaláló haláláig Colt üzemei 400 000 lőfegyvert gyártottak.

Az I. és a II. világháborúban ugyancsak Colt gyártmányok voltak az Egyesült Államok hadseregének hivatalos kézifegyverei, és az egyre fejlődő termékek a XX. század minden nagy háborújában részt vettek.
A vállalatalapítás óta 162 év telt el, ez idő alatt pedig már több mint 30 millió olyan fegyver került ki a gyárkapukon, mely a Colt feliratot viselte magán.

A lőfegyverek szerepéről és szükségességéről, azok gyártásáról persze mindannyian gondolkozhatunk másképpen, Colt feltalálói képességeit azonban általában mindenki elismeri.
De nem is tehetnénk másképpen, hiszen e józan paraszti ésszel és remek megfigyelőképességgel megáldott ember kitörölhetetlenül beírta nevét Amerika és a világ történelemkönyveibe.

Wild West Store

Üdvözlünk a fiatalosan vagány és egyben klasszikusan elegáns divat világában.Hogy nálunk jársz, az biztosan nem véletlen. Vagy már ismered a western divatot, és így jó ismerősként, barátunkként tértél be hozzánk, vagy még csak ízlelgeted azt a különleges érzést, amelyet a nálunk található termékek biztosíthatnak számodra.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Most 5.000 Ft-ot, vagy 10% kedvezményt ér, ha feliratkozol hírlevelünkre!Csizma vásárlás esetén 5.000 Ft kedvezményt adunk a termék árából (1 kupon 1 pár csizma vásárlására váltható be). Ruházati termék esetén 10% kedvezményt adunk a termékek árából (kalapokra és kiegészítőkre nem vonatkozik). Hírlevelünkre való feliratkozáskor emailben elküldünk Neked egy linket, melyre kattintva letöltheted utalványodat.

FELIRATKOZOM

5000 Ft-ot ér,
ha feliratkozol