A western csizmák szertartási kellékei

Western csizmát viselni ma már igenis szertartás – többet jelent, minthogy csak legyen valami a lábunkon.
Ennek az aktusnak, mint minden más hasonló ceremóniának (lásd például szivarozás), megvannak a maga hasznos és becses kellékei.

A csizmák kiegészítői, díszei és ápolási szerei között egyaránt találunk tradicionális és modern eszközöket is.
Lássuk szép sorjában, mire is lehet szükségünk még, ha már egyszer minket is bekebelezett a western csizmák világa.

Első a felhúzás!
Egy lábunkra jól illeszkedő csizma felhúzása nem is olyan könnyű feladat, létezik azonban segítség. Ezt a mozdulatot ugyanis jócskán megkönnyíthetjük, ha a csizmaszár tetején kétoldalt található bőrfülekbe csizmafelhúzó kampót akasztunk, és azzal próbálkozunk.
 


Ha már a felvétel-levétel témájánál járunk: hogyan vehetjük le becses lábbelinket?
Hát persze. Ennek a mozzanatnak is megvan a maga eszköze, méghozzá a csizmalehúzó, mely több kivitelben is létezik.
Válasszunk közülük attól függően, hogy az otthoni (- szobai) kapaszkodós, esetleg a kisebb, lábbal kitámasztós, esetleg az összecsukható, utazó változatra van éppen szükségünk!
 


Tudtad?
… hogy a csizmalehúzó nem csupán azért alakult ki, mert az emberek nem akartak feleslegesen hajlongani és a piszkos csizmáikat fogdosni? A csizmalehúzó lényege sokkal inkább abban áll, hogy a támasztó lábunkkal – és így teljes testsúlyunkkal – jóval nagyobb toló erőt tudunk kifejteni, mint amekkora húzó erőt a kezünkkel tudnánk. Logikus, nem?!

A legalapvetőbb praktikumot ezzel a két eszközzel ki is tárgyaltuk, de közel sem csak erről van szó, amikor a western csizmák kiegészítőiről beszélünk.
A díszítés és a csizma magunk egyéniségéhez való alakítása csak most következik.
Igaz, a csizmaorr-díszek sem csupán esztétikai szempontból fontosak, hiszen védik a hegyes orr-rész bőrét a sérülésektől.
Emellett persze tagadhatatlan, hogy ez a különböző stílusokban, színekben és többféle fémből is elérhető csizma kiegészítő még jobban feldobhatja az amúgy is jól kinéző western lábbelinket.
 


A sarkantyúk használata a mai mindennapos utcai viselés során már elveszette az értelmét – de nem úgy a lovaglás során!
Természetesen ez a fontos és látványos kiegészítő is több formában és kivitelben kínálkozik a számunkra.

Tudtad?
… hogy a sarkantyúkat már a legkorábbi lovas kultúrák tárgyi emlékei közt is megtalálhatjuk? Már jóval Krisztus előtt a kelták is használták a lovak irányításának ezt az eszközét, de a Római Birodalom lovasain és a középkori lovagokon keresztül a mai napig alkalmazzák ezeket, ha már nem is azokból az anyagokból és azokkal a díszítésekkel készítve.

A sarkantyúk rögzítésére is használt, de inkább már különálló díszítő elemként említhető csizmaláncokkal még egyedibbé tehetjük western csizmánk kinézetét. A számos díszítés és fém rátét közül nehéz lesz a választás!Kissé kakukktojásnak tűnhet e felsorolásban a Bering cég által gyártott, váltókartól védő csizma-protektor, mégis itt a helye, hiszen sokan viselik western csizmájukat motorozáshoz is, amikor a bőr védelme fokozottan fontos lehet.

Illetve ugyancsak itt, a modern csizmakiegészítőknél kell megemlítenünk a különböző méretekben kapható bőr talpbetéteket is, melyekkel a teljes kényelem érdekében még inkább a saját méretedre alakíthatod a csizmádat.

Ráadásul, a megfelelő méretű sámfa használatával még a formatartásról is gondoskodhatsz, ha éppen nem viseled a csizmát.
 


Ha minden hasznos és díszítő elemünk megvan már a csizmánkhoz, azok védelméről illetve az egész csizma ápolásáról sem érdemes megfeledkeznünk!

Az persze természetes, hogy a bőrök élettartamát nagyban növelhetjük, az egzotikus bőrök különleges megjelenését pedig sokáig megőrizhetjük, ha a felületüket mindig alaposan megtisztítjuk levétel után.
Ehhez viszont feltétlenül szükségünk lesz egy jó minőségű bőrápolóra, amihez mi a Sendra cég bőrápolóit ajánljuk.
Ezeknek kétféle változata létezik: az egyik speciálisan a kígyóbőrök anyagához lett kifejlesztve, a másik pedig mindenféle egyéb bőrfelület ápolására szolgál.
Ezek jótékony hatása abban mérhető, hogy a felület alapos portalanítása, tisztítása után ápolják, puhítják, és még enyhén vízhatlanítják is a bőrök anyagát így őrizve meg a csizma rugalmasságát.
Ideális esetben ez az ápolás minden használat után meg kellene, hogy történjen, de legalább heti rendszerességgel mindenképpen ajánljuk az ápolószerek használatát.

Tekintélyesnek tűnhet ez a felsorolás, de mi – mint a western csizmák szerelmesei – tudjuk, hogy ezek a ruhadarabok igazán különleges részei a ruhatárunknak és az egyéniségünknek. És mint ilyenek, igenis megérdemlik a törődést.
Viselje hát őket mindenki továbbra is ugyanilyen büszkén és megelégedéssel!
 

Wild West Store

Üdvözlünk a fiatalosan vagány és egyben klasszikusan elegáns divat világában.Hogy nálunk jársz, az biztosan nem véletlen. Vagy már ismered a western divatot, és így jó ismerősként, barátunkként tértél be hozzánk, vagy még csak ízlelgeted azt a különleges érzést, amelyet a nálunk található termékek biztosíthatnak számodra.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Most 5.000 Ft-ot, vagy 10% kedvezményt ér, ha feliratkozol hírlevelünkre!Csizma vásárlás esetén 5.000 Ft kedvezményt adunk a termék árából (1 kupon 1 pár csizma vásárlására váltható be). Ruházati termék esetén 10% kedvezményt adunk a termékek árából (kalapokra és kiegészítőkre nem vonatkozik). Hírlevelünkre való feliratkozáskor emailben elküldünk Neked egy linket, melyre kattintva letöltheted utalványodat.

FELIRATKOZOM

5000 Ft-ot ér,
ha feliratkozol