Western kalap és borostás arc

... mi mással is írhatnánk le jobban egy vérbeli cowboy ábrázatát, mint ezzel a két jellemző vonással?
És ez persze nem véletlen.
Bár a borostás arc csupán a kor tisztálkodási szokásairól árulkodik, a western vagy cowboy kalap története ennél jóval több érdekességet rejt.
 


Nyugodtan kimondhatjuk: több száz éves történelemre tekint vissza az a tény, hogy az emberek fejében ez a ruhadarab ma már szorosan hozzátartozik a cowboyokhoz, és tágabb értelemben az USA délnyugati lakóihoz, észak Mexikóhoz és nyugat Kanadához, illetve a rodeósokhoz a countryénekesekhez és ki tudja még kihez.

Mint oly sok minden arra felé, ez is a spanyolokkal kezdődött, akik annak idején behozták Mexikóba a sombrerók lapos tetejű elődjét. Ebből aztán a vaquerók (azaz a helyi marhaterelők) kialakították a ma is ismert sombrerók kerek tetejű formáját.
Ezt a kalapfajtát persze még számos behatás érte – például az Egyesült Államok Lovassága „hardee”-nak nevezett kalapformája részéről – míg kialakult a ma is közismert megjelenés.
A cowboy kalap így már a helyi igényeknek és ízlésnek megfelelően védte viselőjét a napsugarak és az esőcseppek okozta kellemetlenségektől.

Az első igazi western-stílusú modell a „Boss of the Plains” (Préri Főnöke) nevet viselte, és John Batterson Stetson tervezte illetve gyártotta először 1865-ben.
Ezek a lapos karimájú, egyenes oldalú koronarésszel készült kalapok rendkívül tömörre préselt, állati szőrzetből készültek, így igen könnyűnek és nagyon is vízállónak bizonyultak. Karimájuk szélessége és koronarészük magassága egyaránt 4 inch volt.
 


Minthogy Stetson csupán egy stílusú kalapot tervezett, így inkább az azokhoz felhasznált anyagok minőségében bővítette a kínálatát.
A legegyszerűbb alapanyagú 5 dolláros kalaptól a kiváló minőségű, hódszőrméből készült, 30 dolláros nemezkalapig széles volt a skála.

Másik közkeletű megnevezése a cowboy kalapok stílusának a kb. 1925-től elterjedt „Ten gallon hat” (Tíz gallonos kalap) név. Ez az elnevezés azonban egy tévedésnek, vagy inkább félrehallásnak a következtében alakult ki.
Téved ugyanis az, aki azt gondolja, hogy ez a kalap űrmértékére utal, hiszen az körülbelül 3 liternyi, azaz mintegy 3 gallon lehet.

A név valójában 10 fonatosat jelent, ami a spanyol „10 galón” elnevezésből ered, és a fonott díszítő szalag hosszára utal – ez azonban a név átvételekor tévesen került át az angolba.
 

Tudtad?
 ... hogy egy minőségi anyagból készült cowboy kalap, annyira vízálló, hogy akár vödörként is használhatod, és vizet is merhetsz vele. Stetson korai reklámjaiban egyébként – nyílván nem véletlenül – éppen egy olyan cowboy szerepel, aki a kalapjából itatja a lovát.

A mai, modern cowboy kalapok általában szőrme alapú filcből, bőrből vagy éppen szalmából készülnek, és keskeny szalag vagy mutatós díszítő minta található rajtuk.
 


A kanadai stílust képviselő bőr cowboy kalapokat általában a legelérhetőbb bőrből: marhából készítették, de ritkábban a bölénybőr is előfordult, mint alapanyag.

Díszítésként bőrpántot, bőrfonatot vagy indián eredetű fémdíszekkel (conchókkal) ékesített bőrszalagot találunk – más esetekben hímzés vagy bőrrátét teszi különlegessé a kalap koronarészét. Ez utóbbi gyakran készül olyan egzotikus bőrökből, mint a kígyó vagy az aligátor.A filc- vagy nemezkalapokat többnyire magas, kerek formájú koronarésszel, és széles, lapos karimával árulják, amit aztán mindenki az egyéni ízlésének megfelelően alakíthat. Egy gőzölés után már könnyedén felhajtható a karima két oldala, és megrogyasztható a korona, ami száradás után őrizni is fogja az újonnan megformált alakját.
Érdekességként meg kell említenünk, hogy az egyes vidékeknek, sőt az adott ranch-eknek is olyan jól meghatározható és elkülöníthető kalapformáik, kalapalakítási szokásaik voltak, hogy egy hozzáértő ember egy pillantás alatt meg tudta mondani, honnan jött a kalap viselője.

Persze a western kalap nem csak a férfiak kiváltsága – ne feledkezzünk meg a cowgirl-ökről sem, akik szintén a kezdetek óta hordják ezt a praktikus viseletet!
Így a mai kalapok kínálatában is számos kifejezetten női stílusú és méretű darabot találnak a western élet iránt fogékony hölgyek, sőt, a gyerekméretű változatok is fellelhetők a termékek között.

A cowboy kalapok népszerűsítéséhez, így mai sikeréhez is számos közismert ember hozzájárult. Gondoljunk csak Ronald Reagan filmbéli alakításaira, Buffalo Bill Cody, Tom Mix vagy John Wayne szerepeire, a Texas Ranger-ek egyenruhájára, Harry Truman és Dwight Eisenhower elnökök alakjára.
 

  

És ha felidéztük magunkban ezeket a nagyszerű embereket, már csak egy dolgunk van hátra: kerítsük elő saját western kalapunkat – vagy ha nincs, hát szerezzünk be egyet gyorsan –, és legférfiasabb tekintetünket elővéve mi is dugjuk el néhány napra a borotvát...

Wild West Store

Üdvözlünk a fiatalosan vagány és egyben klasszikusan elegáns divat világában.Hogy nálunk jársz, az biztosan nem véletlen. Vagy már ismered a western divatot, és így jó ismerősként, barátunkként tértél be hozzánk, vagy még csak ízlelgeted azt a különleges érzést, amelyet a nálunk található termékek biztosíthatnak számodra.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Most 5.000 Ft-ot, vagy 10% kedvezményt ér, ha feliratkozol hírlevelünkre!Csizma vásárlás esetén 5.000 Ft kedvezményt adunk a termék árából (1 kupon 1 pár csizma vásárlására váltható be). Ruházati termék esetén 10% kedvezményt adunk a termékek árából (kalapokra és kiegészítőkre nem vonatkozik). Hírlevelünkre való feliratkozáskor emailben elküldünk Neked egy linket, melyre kattintva letöltheted utalványodat.

FELIRATKOZOM

5000 Ft-ot ér,
ha feliratkozol